Chłodziarka a lodówka? Jakie są różnice?
Lodówka jest to zwyczajowa nazwa chłodziarki lub chłodziarko-zamrażarki. Jak sama nazwa wskazuje chłodziarka to urządzenie, które nie mrozi a chłodzi. Temperatura, która utrzymuje się w chłodziarce to zazwyczaj od 2 do 8. st. C. Takie urządzenie nie posiada zamrażalnika, może jedynie posiadać komorę niskich temperatur. Jest to dodatkowa strefa z niższą temperaturą niż w pozostałej części chłodziarki. Pozwala przechowywać w niej bardziej wymagające produkty. Przy maksymalnej pracy urządzenia w komorze może panować temperatura bliska lub nawet poniżej 0°C. Chłodziarko-zamrażarka to urządzanie, które posiada funkcję chłodzenia i mrożenia. Najczęściej chłodziarka znajduję się w górnej części, a zamrażarka w dolnej. Na rynku są również modele z zamrażalnikiem u góry lub z boku.
Rodzaje chłodziarek dostępne na rynku
Chłodziarka podblatowa to najczęściej spotykany rodzaj chłodziarki. Są to urządzenia dopasowane pod blat kuchenny, doskonałe rozwiązanie do małej kuchni np. na działkę. Często spotkaną chłodziarką jest tak zwany minibar, czyli chłodziarka hotelowa, która jest na wyposażeniu prawie każdego pokoju hotelowego. Minibar „retro” może okazać się dobrym rozwiązaniem również do salonów kosmetycznych, gdzie znajdzie zastosowanie nie tylko ze względu na swoją użyteczność (do przechowywania kosmetyków), ale także ze względu na swoje walory wizualne. Kolejnym rodzajem jest chłodziarka do wina, zwyczajowo nazywana winiarką. Posiada odpowiednio dopasowane półki oraz temperaturę do przechowywania wina. W ofercie dostępne winiarki na małe i duże potrzeby, nawet na 34 butelki.